welcome finnday

5 SYYTÄ ALOITTAA VALOKUVAUS – Valokuvaus innoittaa elämyksiin

Valokuvaus innoittaa elämyksiin

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, lämpömittari näyttää 40°c astetta ja hiki virtaa. Kuten lukemattomat muutkin matkailijat ja turistit päätin vierailla historiallisessa Petrassa vuonna 2013 (rauniokaupunki Jordaniassa). Valokuvaan ison osan päivästä Petran helposti saavutettavia kohteita, kuten muutkin vierailijat. Kohteiden kuvaaminen on välillä ongelmallista, koska pääosan ajasta toinen vierailija on ottamassa portrettikuvaa kohteen edessä, joko ystävästään tai itsestään. Uskon, että moni valokuvaaja samaistuu tilanteeseen ja onkin päätynyt odottamaan pitkiäkin aikoja yleisömassan siirtymistä parempien kuvien toivossa.

Päätän mennä valokuvaamaan ja ihailemaan yhtä Pertan kuuluisinta kallioon luohittua temppeliä Ad-Deiriä. Temppelin näkeminen vaatii yli 800 askelta ylöspäin kallioon louhittuja portaita pitkin. Vaihtoehtoisesti voi hypätä aasin selkään, joka kuljettaa matkailijan 20 minuutissa portaat ylös. Moni matkailija jättää Ad-Deirin vierailun välistä sen haasteellisen saavutettavuuden vuoksi.

5 syytä aloittaa valokuvaaminen finnday jordan petra
Kierrosopas Ad-Deirin kalliolla.

 

5 syytä aloittaa valokuvaaminen finnday jordan petra
Ad-Deirin temppeli. Vierailijoita temppelin edessä päiväsaikaan.

 

5 syytä aloittaa valokuvaaminen finnday jordan petra
Ad-Deirin temppelin vastakkaiselta vuorelta avautuu upea näkymä Petran laaksoon.

 

2 litraa vettä ja 800 askelta myöhemmin saavuttuani temppelille huomaan, että paikalla on lukuisia vierailijoita. Päädyn valokuvaamaan ympäristöä ja nauttimaan virvokkeita upealla näköalalla höystettynä. Ylimmältä temppeliltä tulisi poistua sisääntulokäynnille kello 17:00, jolloin Petra suljetaan päiväyleisöltä.

Tutustuin näköalapaikalla Belgialaiseen pariskuntaan ja päätimme jäädä temppelille sulkemisajan jälkeen valokuvaamaan ja ihailemaan maisemia ilman yleisömassaa. Pelkoa jumiin jäämisestä ei ollut, koska Petra by Night kynttilätapahtuma alempana laaksossa avataan pimeän tultua kello 20:00. Ylös temppeille jääminen ei ollut ”sallittua”, 800 kallioaskelmaa voivat olla vaarallisia pimellä kuljettaessa. Matkailijoita alueelta ei kuitenkaan ajata pois, joten ylös jääminen pimeän tuloon saakka oli mahdollista. Alueen tyhjennettyä matkailjoista paikalla saapuivat paikalliset lammaspaimenet keittämään teetä.

Kuvaamme potretteja ja nautimme ainutlaatuisesta tilaisuudesta, tyhjästä Ad-Deirin temppelistä. Pimeän saapumisen jälkeen suuntaamme alas laaksoon taskulamppujen valossa. Matkalla saamme kokea upean näyn Petran kanjoneista kynttilän valaistuksessa. Elämys oli todella hieno ja ikimuistoinen. Nyt olohuoneeni seinää koristaa taulu, joka muistuttaa elämyksestä ja hymyilyttää vielä vuosienkin jälkeen.

 

5 syytä aloittaa valokuvaaminen finnday jordan petra
Ad-Deirin yläpuolella oleva laakso auringonlaskun aikaan.

 

5 syytä aloittaa valokuvaaminen finnday jordan petra
Ad-Deirin temppeli.

 

5 syytä aloittaa valokuvaaminen finnday jordan petra
Linnunrata Petran yläpuolella.

 

5 syytä aloittaa valokuvaaminen finnday jordan petra
Perta by Night. Kanjoni valaistaan kynttilöin iltaisin.

 

Valokuvauksen merkitys

On olemassa monta hyvää syytä aloittaa valokuvausharrastus. Joillekkin siitä tulee ammatti, toiselle keino ilmaista itseään tai tilaisuus pysähtyä arjen keskellä. Valokuvaus antaa paljon ja nykypäivänä valokuvausharrastuksen aloittaminen on edullisempaa ja helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Me Finnday:llä uskomme valokuvauksen elämyksellisyyteen ja kokemuksien uudelleen elettävyyteen.

Elämys Jordanian Petrassa olisi todennäköisesti jäänyt kokematta ilman valokuvausharrastusta. Halu päästä valokuvaamaan Ad-Deiriä innoitti tekemään asian, jota en olisi todennäköisesti tehnyt ilman kameraa. Vaikka olisinkin jäänyt alueelle nauttimaan ainoastaan ilmapiiristä, ei minulla olisi nyt taulua muistuttamassa elämyksestä.

‘5 syytä aloittaa valokuvaus’ blogikirjoitusten tarkoituksena on kertoa valokuvauksen hyödyistä sekä innoittaa lukijaa aloittamaan valokuvausharrastus. Seuraava blogipostaus käsittelee sitä, kuinka valokuvausharrastus auttaa näkemään asiat uudella tavalla. Toivoitamme jokaisen tervetulleeksi aloittamaan valokuvauksen harrastamisen sekä oppimaan valokuvauksen alkeet Finnday:n valokuvauselämyksillä.

Seuraa Finnday:n sosiaalista mediaa (linkit alla).

 

jason leskinen

Jason Leskinen

https://www.visitpetra.jo/

 

Helsinki valokuvauskierros
Helpoin keino valokuvausharrastuksen aloitukseen alkaa täältä!